Magyarok a világ nyolcezresein

 

„A hegyek szerepe életünkben” - Rendhagyó földrajzóra Kollár Lajos és Mécs László előadásában, 2017.10.31.

 

Az Erdélyi Kárpát-Egyesület által megpályázott, a Bethlen Gábor Alap támogatta projekt címe: "Ismeretterjesztő, rendhagyó földrajzórák a Magyarok a világ nyolcezresein expedíciós sorozat Mozdulj programja keretében".

 

„Magyarok a világ nyolcezresein”

Élménybeszámoló Mécs László és Kollár Lajos által tartott előadásról

 

            „Magyarok a világ nyolcezresein” című expedíció sorozatról hallhattunk tanulságos és megmozgató jellegű előadást a neves hegymászóktól, Kollár Lajostól és Mécs Lászlótól. Ők azok, akik elhatározták pár hegymászó társukkal, köztük Erőss Zsolttal, hogy megmásszák magashegyi segítők (serpák) és oxigénpalack segítsége nélkül a világ 14 db. 8000 méter feletti csúcsait. Beszámoltak élményeikről és személyes tapasztalataikról, elmagyarázván, hogy milyen felkészülést igényel egy ekkora feladat. Mint testi megmérettetés, mint lelkileg nagy feladat, mert ebben a magasságban, nem lehet emberségesnek lenni. Az expedíciók félévtől egészen egy évig terjedő felkészülést igényelnek, amelyek végső eredménye elvárás szerint egy eredményes „csúcstámadás” vagyis csúcsmászás. Mégis, elmondásuk szerint nem minden esetben ez a legnehezebb feladat egy expedíció során, hanem az akklimatizáció, ami annyit jelent, hogy az emberi szervezetet hozzá szoktatják a 8000 méter fölötti légnyomáshoz, oxigénhiányhoz és teherbíráshoz.

            Az általuk tartott előadás mégis más szerepet töltött be, mint egy szokványos élménybeszámoló. Meséltek különböző mászás típusokról, melyeket akár szabadidős sportként is gyakorolhat az ember, ha van elszántsága és merészsége.

            Egy igazán tartalmas egy órás előadást tartottak iskolánkban, amely megragadta mindenki érdeklődését, aki részt vehetett rajta, mert egy nem mindennapi előadás volt, nem mindennapi emberektől. Előadásuk végén, figyelmünket ellenőrizve tesztkérdéseket tettek fel a hallgatósának, nekünk, a helyes válaszokat naptárral és a plakáttal jutalmazták, amelyen az eddigi expedíciókról vannak képek.

            Köszönjük Mécs Lászlónak és Kollár Lajosnak, hogy meghallgathattuk őket, hogy előadást tartottak nekünk.

Barabás Nándor, XII.B