27. TUDÁSZ (1956)

Hatalmas diáksereg tódult össze az Eötvös József Alapítvány szervezésében (főszervező iskolánk tanára, Kápolnási Zsolt) megrendezett huszonhetedik Tudász – középiskolás tanulóknak szervezett – általános műveltségi vetélkedőre. Az '56-os események 60. évfordulójára emlékezve a forradalom volt a Stúdió mozi nagytermében tartott rendezvény témája.

Székelyudvarhelyt három iskola – a Tamási Áron Gimnázium, a Backamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, és Palló Imre Művészeti Szakközépiskola – képviselte. Rajtuk kívül a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium és a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium három-három fős csapatai vetélkedtek.

Sztálinhoz jön leghamarabb a Mikulás

Kápolnási Zsolt, az Eötvös József Szakközépiskola történelem szakos tanára és az esemény főszervezője végig sziporkázott, „a helyieknek az a kérése, hogy ne szemeteljük és ne fogyasszunk alkoholt" – nyitotta meg a versenyt és elmondta, hogy a tíz perc késés a tavalyi egy órához képest simán belefér.

Ahogy a korábbi években, a műsorvezetők Varga Andrea pszichológia szakos tanárnő, és Máthé László Ferenc újságíró voltak. A már megszokott kérdésekkel kezdődött a verseny, vicces személyi leírásokból kellett kitalálni az 56-os forradalom nagy személyiségeinek kilétét. Megtudtuk, Nagy Imre Snagovot szívott és Maléter Pál orvosnak készült, amikor még a cseh söröket iszogatta fiatalon. A következő körökben filmbejátszások illetve vaktérképek alapján kellett helyszíneket és időpontokat eltalálniuk a résztvevőknek, illetve a diákok színjátszása sem maradhatott el. Ebben a feladatban minden iskola csapatának egy előre meghatározott jelenetet kellett eljátszania, volt itt ÁVH előli menekülés, ÁVH általi bebörtönzés, családi vacsora a forradalom kitörésének éjszakáján. Kápolnási elsütött egy Sztálinos viccet is az egyik előadás kapcsán: Sztálin bácsihoz jön leghamarabb a Mikulás, mert a csizmáját már októberben kikészítette. Az első forduló egy utolsó kérdéskörrel zárult, amelynek egyik feladatában meghallgathattunk az Avanti Ragazzi di Buda-t, amelyet mai napig minden meccsen elénekel az olasz Lazio szurkolótábora, ezzel a biztatták 56-ban a budapesti forradalmárokat. A diákoknak a dal címét és a csapat nevét kellett kitalálniuk.

A csíkszeredaiak előadásából, fotó: Gál Előd 

 

Úgy feljöttek, mint a villám

A villámkérdésekkel tűzdelt döntőbe a három első helyen végző csapat juthatott tovább. A Palló és a Gimi diákjai mellett egy nagyszerű hajrával a csíkszeredaiaknak sikerült bejutniuk a döntőbe. Az első helyről induló pallósoknak nem sikerült megőrizniük előnyüket, mindkét csapat elviharzott mellettük. A csíkszeredaiak a második helyen végeztek, még a Péter István történelemtanár által felkészített három gimis diák szinte minden kérdésnél a leggyorsabb volt és rendre helyes válaszokat adtak, így a hátrányukat tíz pontos fölényre alakítva diadalmaskodtak.

A győztes csapatot Kerekes Krisztina, Mike Anna és Péter Hunor tizedik osztályos tanulók alkották. Mindhárom dobogón végző hármas könyv- és dvd- jutalmakat, illetve okleveleket vehetett át.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta.

(Uh.ro, 2016. december 09.)