Határtalanul - Veszprém 2016

Iskolánkból, a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolából 31 tanuló és 3 kísérő tanár vett részt, most már másodszor a veszprémi Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskola által sikeresen megpályázott Határtalanul programban.

Május 8-án reggel 6 órakor  indultunk el a Székelyudvarhely-Kolozsvár-Nagyvárad-Székesfehérvár-Veszprém útvonalon.

Első megállónk a Csucsai Ady Emlékkiállításnál volt. 

A kiállítást két szobában rendezték be: az elsőben Ady és Boncza Berta kapcsolatát, a Boncza-kastélyt és a Boncza családot mutatják be, míg a második szobában látható képek az Ady házaspárt Csucsán meglátogató barátairól készültek. A kiállítás tárgyai között olyan versek kéziratai is láthatóak, amelyeket Ady Csucsán írt. Hangos kiállítás is fogadja a látogatókat, akik tíz-tíz magyar nyelven és román fordításban elhangzó Ady-verset hallgathatnak meg. Egy képernyőn az Adyról összegyűjtött valamennyi fényképet is meg lehet tekinteni. 

Este 8 órakor érkeztünk meg Veszprémbe, ahol vártak a fogadó iskola képviselői és elfoglaltuk szállásunkat a Gyarmati Panzióban.  

9-én reggel iskolalátogatáson voltunk. Az iskolaigazgató részletesen bemutatta az iskolát. 

 Jól felszerelt tankonyhán, és pincérképző szaktermekben, hagyományos és modern autószerelő műhelyekben sajátítják el a szakmát a diákok.

Szórakozásukat, egészségüket, a hatalmas úszómedence és sportcsarnok is biztosítja. Délután városnézés szerepelt a programban. Veszprém megyeszékhely, legbecsesebb öröksége a vár. 

A vár fokán István király és hitvese , Gizella szobra vigyázza a várost. 

A Szent Mihály székesegyház az István király korából származó   templom helyén épült. Az 1887-ben épült Megyeháza a város egyik legszebb épülete.

10-én reggel Balatonfüredre indultunk, de előtte felmásztunk a Somló-hegyi kilátóhoz, ahonnan csodálatos panoráma fogadott. 

Majd sétálgattunk a Tagore sétányon és hajókirándulásra indultunk Tihanyba.

 

 Tihany a Balaton gyöngyszeme. Bencés monostorát I. András 1055-ben alapította, az erről szóló Tihanyi alapítólevél a magyar nyelv legősibb írott emléke.

 Délután Nagyvázsonyban megcsodáltuk, sőt meg is látogattuk  a Vázsonykő  várat. Kinizsi Pál Mátyás királytól kapta meg a várat,  palotával, kápolnával egészítette ki az 1490-es években. Az erődítmény ma múzeumként látogatható.

 Május 10-én Ajkán az Ajka Kristály Üvegipari Kiállításon megcsodáltuk a gyár termékeit, a gyárban megtekintettük a gyártási folyamatot. A gyár az évek során megőrizte és magas színvonalra fejlesztette a kézműves üvegipari gyártási módszereket és eljárásokat.

 A hagyományos alakzatok  mellett új  formákat és diszítéseket  alkalmaznak. A sorozatgyártott használati tárgyak mellett számos kisszériás egyedi termékkel is büszkélkedhetnek: Ajkán készült a Prima Primissima Alapítvány díjazottjai részére a dicsőséget és kitartást szimbolizáló Kincsem ló ólomkristály szobra.  Ugyancsak délelőtt látogattuk meg a Somlón található Bogdán Birtok pincészetetamely egy állandóan  fejlődő vállalkozás 17 hektáros szőlőbirtokával.

A hagyományok tiszteletben tartása mellett a korszerű, gépesített szőlőművelés és feldolgozás, valamint a fahordós érlelés teszi lehetővé a minőségi, zamatos borok előállítását. A magyarpolányi finom ebéd elfogyasztása után Pápára mentünk fürödni.

2 órás lubickolás után visszatértünk szálláshelyünkre. Egy páran  inkább  a  várost  csodálták meg a kedves  kollégákkal.

 Május 12-én Zircen a Természettudományi Múzeumba látogattunk el. Itt megcsodáltuk a vidékre jellemző rengeteg ma élő és kihalt növény- és állatfajt. 

Az apátsági templomban megismerhettük az apátság történetét, a ciszterci szerzetesek életét, bepillantást  nyertünk az eredeti barokk freskócsodák világába is.

 A cisztrciek által alapított 20 hektáros Arborétumban a világ minden részéről telepített növénykülönlegességek között több száz éves példányokban is gyönyörködhettünk. 

Délután szabad programunk volt, néhányunkat jól elvert az eső. Május 13-án újra felkerestük az iskolát, kezdetben az iskola igazgatóhelyettese  bemutatta  a  környék érdekességeit,

 a tanösvényt,

  aztán Emlékplakettet helyeztünk a már a tavaly általunk  elültetett labdarózsa díszcserje elé és  megkoszorúztuk az  iskola névadóinak  emléktábláját.

  Iskolánk fiúcsapata futbalozott a vendégfogadók csapatával, meg is verték őket. Az élelmiszer szakos tanulók tankonyhán tevékenykedtek a házigazdákkal együtt: somlói galuskát készítettek, hígpalacsintát sütöttek és fogyasztottak. Mindkettő jól sikerült. 

Délután a helyi állatkertbe  kísértek el bennünket, ahol  nagyon  sok érdekességet láttunk  és  olvastunk.

 A Veszprémi állatkertet 1958 agusztusában nyitották  meg  a  nagyközönség előtt. Nevét a  nagy Afrika  kutatóról, Kittenberger Kálmánról kapta. Kezdetben inkább vadaspark jelleget  öltött, majd később számos ritkasággal bővült. A kezdeti 3 hektáros terület mára 13 hektárrá nőtte  ki magát.101 állatfaj és 469 egyed  található itt. 

Valóságos  barangolásnak számított  a  nagy  terjedelmű, felújított  állatkert  megtekintése. Ragyogó időt kaptunk , igy kellemes  volt  végigjárni. 

Május 14-én reggel indultunk haza.Közben megálltunk Érden a Magyar Földrajzi Múzeumban. 

A Magyar Földrajzi Múzeum 1983-ban nyílt meg Érden a klasszicista stílusú Wimpffen-kúriában, mely az 1840-es években épült. Alapítója a jeles földrajztudós Balázs Dénes volt.  A Múzeum gyűjtőköre a geográfiával, valamint a magyar utazókkal, földrajzi felfedezőkkel kapcsolatos tárgyi emlékekre, kéziratokra, expedíciós jelentésekre, könyvekre, személyi hagyatékokra terjed ki.

Késő este érkeztünk haza.

  Köszönettel tartozunk a pályázó és fogadó iskolának, és nem utolsósorban a minket elkísérő,  írányító és felügyelő három tanárnak. Nagyszerű élményekben  volt  részünk.

Egy  héttel később  ide  vártuk  kedves  vendégfogadóinkat a pályázati  programterv  szerint.