Határtalanul - Nagymegyer 2022

ÚTINAPLÓ

 

Nyugat-Szlovákia (Felvidék)

 

Határtalanul program

 

2022. október 5-9.

1. nap (október 5., szerda)

Székelyudvarhely – Kolozsvár – Nagyvárad – Szolnok – Budapest – Komárom - Nagymegyer

7 órakor indultunk Székelyudvarhelyről a Junior parklóból. Egész napos utazás állt előttünk, több mint 700 km-el, ezért csak rövid pihenőket tartottunk a Király-hágón, Szolnok és Budapest határában.

Sötétben érkeztünk Nagymegyerre, szálláshelyünkre, a Győry Panzióba. Rövid megbeszélést tartottunk a másnapi programról, majd a vacsora elfogyasztása után mindenki pihenőre tért a hosszú út után.

  2. nap (október 6., csütörtök)

Nagymegyer – Dunaszerdahely –Nagymegyer

Székelyudvarhely testvérvárosába, Dunaszerdahelyre utaztunk, ahol közös programokon vettünk részt a Vidékfejlesztési Szakközépiskola és a Középfokú Sportiskola tanulóival.

Előbb az iskolát mutatták be, termeit, szaktermeit, a különböző szakokat, sportbázist.

Majd a diákokkal közösen ellátogattunk a közeli fagyasztott pékárut gyártó és forgalmazó Minit gyárba.

A Vidékfejlesztési Szakközépiskola diákjainak vezetésével felkerestük a város fontosabb látnivalóit, a Csallóközi Múzeumot, a Főutcát és Városházát, a római-katolikus Szent György templomot, a DAC stadiont.

A Vámbéry-téren közösen egy rövid koszorúzási ünnepségen vettünk részt, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékművénél. 

3. nap (október 7., péntek)

Nagymegyer – Nyitra – Érsekújvár – Komárom - Nagymegyer

Az iskola diákjaival és egy helyi idegenvezető kíséretével egész napos kiránduláson vettünk részt, a Nyitra-Érsekújvár-Komárom útvonalon.

A Zobor-hegy aljában fekvő Nyitrán előbb a Püspöki várat és székesegyházat kerestük fel, majd a Várnegyed látnivalóival ismerkedtünk.

Érsekújvár főterén a katolikus templomot és a Szentháromság szobrot tekintettük meg.

A napot Komáromban zártuk, felkeresve a város fő látnivalóit, Vár, Klapka-tér és a Városháza, Duna Menti Múzeum, Szent András templom, Európa-udvar.

Európa-udvar

4. nap (október 8., szombat)

Nagymegyer – Dévény – Pozsony - Nagymegyer

Helyi idegenvezetővel a történelmi Magyarország legnyugatibb települését és várát kerestük fel, Dévényt. A Duna és a Morva folyók összefolyásánál 80 m magas meredek hegy csúcsán emelkedő vár romjai ma is impozáns képet nyújtanak.

A napot Pozsonyban, Szlovákia fővárosában, kulturális és gazdasági központjában zártuk. A Magyar Királyság koronázási helye, törvényhozó központja és fővárosa volt 1536 és 1783 között. Tizenegy magyar királyt és nyolc királynőt koronáztak meg a Szent Márton-székesegyházban. A legtöbb magyar országgyűlést is itt tartották a 17. századtól a magyar reformkorig.

 

5. nap (október 9., vasárnap)

Nagymegyer – Komárom – Budapest – Szolnok – Nagyvárad - Kolozsvár – Székelyudvarhely

Elbúcsúztunk nagymegyeri vendéglátóinktól, megköszönve az ízletes falatokat és a kényelmes szállást.

Hosszú út állt előttünk, amit a feketetói vásár zavaros forgalma is lassított.

Elfáradva, de élményekkel tele, éjfélre érkeztünk Székelyudvarhelyre. 

Tanulmányi kirándulásunkban a X.B, X.C és a XI.A osztályok tanulói vettek részt.