Határtalanul - Tatabánya 2014

2014 szeptemberében az Eötvös József Szakközépiskola meghívást kapott a tatabányai Kereskedelmi és Vendéglatóipari Iskolaközpont részéről egy, a Határtalanul nevű program keretében zajló kirándulásra.  A kirándulás tervezett időpontja október 21-25-re volt kitűzve. A meghívó intézmény kérésére rövid műsort kellett összeállítanunk. Ennek egyik része a mi helyi kultúránk népszerűsítését kellett szolgálja, ugyanakkor az 56-os forradalom helyi ünneplésére is készülnie kellett egy diáknak szavalattal. Iskolakezdés után be is indult a lázas készülődés.

Két hét tánc- és verstanulás után útra kelt a csapat 33 fővel, diákok és tanárok. Menet rövid látogatásra, röpke városnézésre került sor Debrecen központjában. Íme a diáksereg a Debreceni Református Nagytemplom előtt:

Az érkezés estéjén szeretettel fogadtak bennünket a tatabányai kereskedelmi iskolában, majd rövid eligazítás után a szállásra mentünk, egy ötcsillagos szállodába:

Egyelőre a luxusra alig figyelve igyekezett mindenki megtalálni a helyét és kipihenni magát, másnap ugyanis egész napos kulturális program várt ránk.

Reggel az alpolgármester úr köszöntött minket. Rövid előadásban a város történetéről, szakoktatásáról tartott beszámolót, majd megmutatta a polgármesteri hivatalt, saját dolgozószobáját is, aminek falán – nem kis meglepetésünkre – Székelyudvarhely madártávlatú látképe fogadott. Ez mindjárt oldott is a feszült hangulatunkon és izgalmainkon kicsit, hiszen tudtuk, hogy nemsokára az iskolában miénk lesz a főszerep az iskolai 56-os ünnepség keretei közt.

Az otthoni készülés meghozta a kívánt eredményt. Nagy tetszéssel, ovációval fogadta az iskola közössége a bemutatott csősztáncot, szólóénekeket, szavalatot:

A délutáni program részeként egy önkéntesközpontot látogattunk meg. Mint kiderült, vannak még önzetlenül cselekvő felnőttek és ifjak. Jó volt hallani, hogyan végzik munkájukat, a rászorulókon való segítést. Külön kérésükre az udvaron rögtönzött tánccal kedveskedtünk:

Jére Kinga, Jére Noémi és Sami Kincső így számol be az eseményekről:

„2014. október 22.

Látogatás a Bázisközpont Ifjúsági Egyesületnél

            Az az igazság, hogy nekünk sokat jelentett, hogy találkozhattunk olyan emberekkel, akik még törődnek másokkal.

            Kata asszony nagy benyomással volt ránk. Jópofa történeteket mesélt az egylet  tevékenységeiről  és az eddigi elért sikereikről. Az egylet munkája csodálatra méltó: csomagokat adnak az óvodásoknak Mikuláskor, segítenek állatmenhelyeken az állatokat gondozni, felolvasnak a beteg gyerekeknek a kórházakban, nyugdíjas otthonokban segítkeznek és ne felejtsük el, hogy ezt önkéntesen teszik.

            A KERI egyik diáklánya is önkéntes a Bázisközpont Ifjúsági Egyesületnél. Elmondták, hogy a magyarországi diákok 50 órát kell önkéntes munkával töltsenek, mielőtt érettségire állnának. Kata asszony is elmondta, hogy azoknak, akik szeretnének önkéntesként külföldre utazni, van lehetőségük akár 2-3 hétre, vagy hónapokra is. Ez a nyelvtanulás szempontjából nagyon jó, de arra is lehetőség nyílik ezáltal, hogy bárki önkéntesen segítsen a rászorulókon.

            Mi nagyon örülünk annak, hogy megmutathattuk Kata asszonynak és az önkénteseknek a táncunkat és reméljük, tetszett nekik. Nagyon sok élménnyel megyünk haza.”

A városi ünnepség zord időjárási körülmények közt zajlott. Feledtette ezt velünk csapatunk tagjának, Orbán Bakk Richárdnak megindító versmondása.

Márai Sándor: Mennyből az angyal…

Az esti, iskolai ünnepségen – részben újabb közönségnek – újból előadásra került a csősztánc:

Pillanatképek az előkészületekről, táncról:

 

„2014. október 22.

Szakmai est

A mi élménybeszámolónk a szakmai estről: a tatabányai és a székelyudvarhelyi diákok műsoráról, az ünnepi vacsoráról és az elfelejthetetlen táncházról szól.

Elsősorban meg kell említsük, hogy a tatabányai diákok dicséretre méltó előadással készültek erre a gálaestre, amit mi nagyon szívesen fogadtunk. Biztosak vagyunk benne, hogy nagy szeretettel és teljes odaadással készültek erre a műsorra. Hálánk jeléül mi is bearanyoztuk az estét egy ünnepi műsorral.

Az est egy ünnepi vacsorával kezdődött, amelyen részt vett Bereznai Csaba tatabányai alpolgármester, a rendezvény támogatói és az iskola diákjainak szülei közül is jelen voltak néhányan. A vacsorát a tatabányai diákok készítették el és szolgálták fel. Az ünnepi asztalok díszítéséről is a diákok gondoskodtak. A finom töltöttkáposztát ízletes sütemények követték. A vacsora után a tatabányi diákok előadása következett, ami énekekből, néptáncból és hangszeres zenéből állt. Összességében egy nagyon színes és összetett műsort nézhettünk végig, ami nagyon tetszett nekünk. Ezt követte a székelyuvarhelyi diákok műsora, ami népi énekekből, egy szólótánból és egy csősztáncból állt. Ezt az estét egy jó hangulatú táncház zárta.

Egy élményekben gazdag estét töltöttünk együtt. Jóleső érzés tölt el minket, hogy megismerhettük a tatabányai diákokat, és azért, hogy kapcsolatokat alakítottunk ki velük. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy részesei lehettünk a programnak.”

Fülöp Bettina, Csiki Emilia, Nagy Szilvia Csilla

 

Másnap tatai városnézés következett kisvasúttal:

Makó Bernadett, Szélyes Klementina, Miklós Szilvia beszámolója következik:

„2014. okt. 23.

Tatai városnézés (kisvasút, vár)

A csütörtöki napot a tatai városnézéssel kezdtük. Rövid várakozás után kissé átfázva, de annál nagyobb lelkesedéssel ültünk fel a kisvonatra, mely körüljárta velünk a várost. Az út a tatai vártól indult. Az első látványosság, ami felkeltette az érdeklődésünket, az Ördög barlangja volt. A városban megfigyelhettünk több vízimalmot, melyek az évek alatt meggyötört állpotba kerültek. Közülük az egyik a Miklós malom nevet viselte. Az utunk többek között letűnt korok hangulatát idéző épületek mellett kanyargott. Vonatunk elhaladt két gyönyörű és hatalmas tó mellett is, melyek neve a Cseke-tó és az Öreg-tó. A Cseke-tó partja a tengerpartra emlékeztetett bennünket, mert sárga homok vette körül. Az Öreg-tavat különleges, törzsükkel a vízre hajló fák díszítették. Az Öreg-tó partja mentén láthatuk a Tatai várat és az Eszterházy kastélyt. Piciny szállítóeszközünk, a hangulatos kisvonat a Kálvária-domb előtt is elhaladt.

Bár kissé hideg volt, ez mitsem változtatott a látvány nyújtotta gyönyörökön. Különösen tetszettek a régi épületek és a romantikus hangulatot idéző erkélyek, amelyek Rómeó és Júlia történetét elevenítették fel bennünk. A hangulatos körút látványosságaiból nehéz kiemelni akár egyet is, hiszen mindegyik egyaránt szép volt. Nagyon tetszettek a parkok virágai és fái, melyek az évszak jellegzetes színeit hordozták.

Fantasztikus élményekkel gazdagodva hagytuk el a várost és határozotan kijelenthetjük, hogy bárki, aki erre jár, ne hagyja el Tatát anélkül, hogy körberobogná a kisvonattal a várost.”

Következő állomásunk a Gottwald Szálló volt, egy üdülőpanzió. Igazgatója hasznos turisztikai tanácsokkal látott el bennünket.

 

Gedő Hunor, Gábos Attila, Tamás Levente, Kecseti Sándor írják:

„2014. október 23.

A mai napon a tatabányai diákokkal együtt meglátogattuk a Gottwald hotelt, ahol barátságosan, nagy szeretettel vártak minket. Gottwald úr ismertette velünk a szálloda megalakulásának és fejlődésének történetét. Ezt követően bemutatta a hotelt, a szálloda környékét, a hozzá tartozó helyiségeket. A lenyűgöző, színes környezet egyedivé teszi a Gottwald hotelt. Láthattuk a család borpincéjét. A nyári kertet, amely egy új létesítmény, de teljes egészében hagyományos bútorzattal, díszítéssel. A szállodavezető elmondta, hogy itt alkalmi rendezvényeket szerveznek, és úgy tűnik, hogy egyre nagyobb rá az igény. A körséta végén megtekinthettük a welness részleget, a szálloda szobáit és belekóstolhattunk a család házi készítésű borába.

Számunkra egy örömteli, izgalmas, eseménydús látogatás volt, ahol értékes és tanulságos információkat kaphattunk a hotel igazgatójától. Nagyon jól éreztük magunkat és szívesen eltöltenénk pár napot ebben a csodálatos hotelben.”

23-án még sokfele jártunk. Tatabánya mellett található Vértesszőlős. Impozáns temploma van és tájháza. Cukrászdája pedig tele finom süteményekkel.

„2014. október 23.

Vértesszőlős (templom, tájház, cukrászda)

            Elsősorban meg szeretnénk köszönni, hogy itt lehettünk ilyen kedves és segítőkész emberek közt, mint önök!

            A vértesszőlőre tett látogatásunkat szeretnénk összefoglalni pár sorban. A templommal kezdenénk. Nagyon gyönyörű látvány fogadott minket, ami nagyon megnyugtató volt és boldogsággal töltött el. Különösen megérintették  lelkünket a szép szobrok és az úgynevezett Lourd-i barlang.

            A tájházban különösen jól éreztük magunkat, nagyon örülünk, hogy bepillanthattunk a régen élt emberek életmódjába, megismerkedhettünk a szokásaikkal. Kedvenc részünk az volt, amikor az osztályfőnökünk, Trinfa Pálma tanárnő befeküdt az ágyba.

            Nem utolsósorban megemlítenénk a Jánosi cukrászdát is, ahol nagyon jól éreztük magunkat, nagyon finom sütiket kóstolhattunk meg és elleshettük a tortakészítés fortélyait.

            Végezetül mégegyszer megköszönnénk a tatabányai tanárok és diákjaik által nyújtott „határtalan” szeretetet. Nagyon sok szép és jó emlékkel térhetünk haza Erdélybe és minden erőnkkel azon leszünk, hogy majd amikor önök is ellátogatnak hozzánk, ugyanennyi élménnyel térhessenek haza.”

Savu Beáta, Bardocz Timea, Fancsali Friderika

Folytatása következik...:)