2018-2019-es évnyitó ünnepség

Kedves diákok, szülők, pedagógusok!

 

            „Az iskolának az a feladata, hogy a kérdezést természetes és leküzdhetetlen szokásunkká tegye” – mondja Örkény. Nem egyszerű, sőt néha megoldhatatlannak tűnő feladat, hogy napjaink ífjú nemzedékeiben felébresszük a tudásvágyat, hogy kialakítsuk bennük a megismerés kiváncsiságát. Most, amikor a valós vagy hamis információk tömkelege elérhető néhány gombnyomással mindenki számára, már nehéz a hagyományos oktatás módszereivel rávenni a fiatalokat a tanulásra. Az oktatás talán soha nem jelentett akkora kihívást, mint napjainkban, ezt bizonyítja az a tény is, hogy egyre kevesebb fiatal választja a pedagógusi pályát. Ennek ellenére, örömmel mondhatom, hogy iskolánkban minden tantárgyat szakképzett pedagógusok tanítanak. Ebben a tanévben két új kollégával bővült tantastületünk: Kajcsa Réka, angol szakos tanárnővel és Pap Edith élelmiszeripari szakos mesternővel.

2017 szeptemberében 492 tanuló kezdte iskolánkban a tanévet, ebből  477 sikeresen be is fejezte. 8 tanuló évismétlő maradt, néhányan kimaradtak az iskolából, néhányan pedig más iskolában folytatják tanulmányaikat. Az idén 14 diákunk érettségizett sikeresen.

Ezt a tanévet 511 tanuló kezdi iskolánkban, közülük 171 újonc, vagyis IX. osztályos.

A IX.A autószerelő osztályban 30 tanuló kezdi a tanévet, osztályfőnökük Nagy – Imecs Vilmos informatika szakos tanár.

A IX.B pék osztályba 28 tanuló iratkozott be, osztályfőnökük Lőrinczi Kinga magyar szakos tanárnő.

A IX.C mezőgépész osztályban 29 diák folytatja tanulmányait, osztályfőnökük Kápolnási Zsolt történelem szakos tanár.

A IX.A szállítási technikus osztályban 28 diák Ferencz Csaba fizika szakos tanár osztályfőnöksége mellett indítja az új tanévet.

A IX.B élelmiszerelemző technikus szakra beiratkozott 28 tanuló osztályfőnöke Fodor – Györfi Erzsébet élelmiszeripari szaktanár.

A IX.C állategészségügyi technikus osztályban is 28 tanuló kezdi a tanévet, osztályfőnökük Hogyai Katalin testnevelőszakos tanárnő.

Kedves IX-esek! Remélem hamar eloszlanak félelmeitek, kétségeitek iskolánkkal kapcsolatban. Forduljatok bizalommal osztályfőnökeitekhez, tanáraitokhoz, diáktársaitokhoz, hiszen mától kezdve ez az öreg épület lesz második otthonotok.

Köszöntöm nagyobb évfolyamaink diákjait is. Arra kérlek titeket, hogy használjátok ki a rendelkezésetekre álló időt, éljetek az iskola által nyújtott minden lehetőséggel, hogy utólag ne kelljen megbánjátok az elvesztegetett időt, az elszalasztott esélyeket. Tűzzetek magatok elé konkrét, elérhető célokat és tegyétek meg a kellő erőfeszítéseket elérésükhöz.

Kedves szülők! “Azt a gyereket, aki helyett édesanyja írja a házi feladatot, jó szándékával tönkre fogja tenni”- mondja Böjte Csaba. A szülő feladata nem az, hogy gyereke helyett elvégezze a feladatokat, hanem az, hogy ösztönözze a feladatok elvégzésére. Diákjainkat igyekszünk önállóságra nevelni, de ezt csak önökkel együtt tudjuk megvalósítani.

Kedves kollégák! Új tanév kezdődik, de számunkra a feladat ugyanaz: embert faragni a most minket körülvevő fiatalokból. Nagyszerű feladat, sokféle megoldási, de sajnos ugyanolyan sok tévedési lehetőséggel. Kitartó munkánknak előbb – utóbb meglesz az eredménye. Arra kérlek titeket is, mint tanulóinkat: legyen türelmetek, kitartásotok, bízzatok magatokban és társaitokban.

Kívánok mindannyiunk számára egy eredményes, jó élményekkel teli tanévet!

Trinfa Pálma

Igazgató